Opgericht op initiatief van de Brussels International Music Academy met de steun van invloedrijke persoonlijkheden uit de muziekwereld.
Nataliya Chepurenko (België/Oekraïne)
Voor de voorselectie en de eerste en laatste ronde van het vergelijkend onderzoek 2024
Juryvoorzitter, oprichter, artistiek directeur en stichter van de wedstrijd "Merci, Maestro!". Oprichter, directeur, docent piano & kamermuziek van de "Brussels International Music Academy".
Oprichter, artistiek directeur, docent piano & kamermuziek van het festival&masetarlessen "Music Academy FORTE".
Master in Piano Performing, Teaching and Chamber Music afgestudeerd aan het Tsjaikovski Conservatorium in Kiev, Oekraïne; het Koninklijk Conservatorium van Luik en het Koninklijk Conservatorium van Brussel, België.
Jurylid bij vele internationale pianoconcoursen, lid van EPTA en balletpianist.
Sinds verschillende jaren hoofdpianist van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en de "Brussels International Ballet School", gastpianist bij vele internationale balletgezelschappen. Jurylid van verschillende internationale wedstrijden.
Olga Zdorenko (Italië/Oekraïne)
Voor de eerste en laatste ronde van de competitie 2024
Professor aan het Conservatorium van Frosinone (Rome). Artistiek directeur van de muziekvereniging "Angelica Costantiniana" in Rome.
Ze won vele internationale wedstrijden zoals "Carlo Zecchi" (Rome), "Classical Sanremo", "Sulmona Award." Ze won het concours "Walter Massaza" in Alessandria en ze ontving de O.Messiaen special award.
In 2000 studeerde ze met de hoogste cijfers af aan de Nationale Academie van Santa Cecilia en werd ze voorzitster van de pianoafdeling aan het Conservatorium Gesualdo da Venosa in Potenza (Italië, Basilicata.)
Ze werkte samen met platenlabels als Brilliant Classics, Diapason, Movie Sound, om haar eigen cd te produceren. Ze wordt altijd uitgenodigd op internationale festivals en heeft over de hele wereld opgetreden: Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Roemenië, Zwitserland, Griekenland, Spanje, België en Australië.
Sinds 2015 is ze de Vrouwe van de Ridders van Malta. Ze ontving een zilveren plaquette van de president van de Italiaanse Republiek en de gouden medaille van het Italiaanse Ministerie van Cultuur voor bijzondere verdiensten.
Diane Andersen (België)
Voor finalerondes van de competitie 2024
Als ereprofessor aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel geeft ze nu masterclasses aan universiteiten in Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Japan, China, Corea, Taiwan en Europa. Momenteel wordt ze uitgenodigd als jurylid van internationale pianowedstrijden. Lid van de jury en de artistieke commissie van de wereldberoemde Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in Brussel.
Jean-Claude Vanden Eynden (België)
Voor finalerondes van de competitie 2024
Ereprofessor aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en momenteel aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.
Trad vaak op in kamermuziekformatie met musici als José Van Dam, Augustin Dumay, Miriam Fried, Silvia Marcovici, Gérard Caussé, Michaela Martin, Walter Boeykens, Frans Helmerson, het kwartet Ysaÿe, het kwartet Melos en het kwartet Enesco.
Vanden Eynden was vaak jurylid bij internationale wedstrijden, vooral in de jury van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd. Hij was ook artistiek adviseur voor enkele festivals zoals in Stavelot.
Hij bouwde een solide carrière op als internationaal solist. Tegelijkertijd was hij professor aan de Koninklijke Muziekacademie van Brussel en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Hij was ook artistiek directeur van het Center européen de maîtrise pianistique Eduardo Del Pueyo.
Johan Schmidt (België)
Voor finalerondes van de competitie 2024
Hij is professor aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (België) en de Senzoku Universiteit in Tokio en geeft regelmatig masterclasses in verschillende Europese landen, waaronder Kroatië (LAUS Academy), Frankrijk (Académie d'été du Grand Nancy, Académie d'hiver du Grand Paris, Académie international d'été de Nice), België (de internationale pianoweek in Waver) en Luxemburg.
Hij geeft ook masterclasses in Azië, waaronder China (Qingdao University of Science & Technology), Shanghai, Japan (Sendai Piano Forum, Tokio, Nagoya).
Yannick van de Velde (België)
Voor de eerste ronde van de competitie 2024
Professor piano uitvoering aan het Conservatorium Grand Duchee in Luxemburg en de Akademie für Tonkunst Darmstadt.
Finalist van de Busoni Competition in Bolzano, Italië (2015), "Prix d'Argent" en Publieksprijs in de Piano Campus Competition in Parijs, en eerste prijs in de Nany Phillepart Foundation Competition.
Over de hele wereld opgetreden: de Philharmonie van Berlijn, het Acropolis Museum in Athene, Lincoln Center in New York, Paleis voor Schone Kunsten en studio 4 van Flagey in Brussel, Casa da Musica in Porto, Palacio de Festivales in Santander.
Tamara Kordzadze (Zwitserland)
Voorselectie van het vergelijkend onderzoek 2024
Ze geeft les aan het conservatorium van Zürich en haar pianoklas telt meer dan 53 prijswinnaars van internationale en nationale pianowedstrijden.
Oprichter en voorzitter van "Vivace" - een vereniging die muzikaal getalenteerde kinderen en volwassenen in Georgia promoot en ondersteunt.
Was medeoprichter, bestuurslid en hoofd internationale betrekkingen van de vereniging "Youth Classics" en de "International Music Week Montepulciano" van 2009 tot 2014.
Het leiden van twee verenigingen, het succesvol werken aan meer dan 30 projecten en het helpen van meer dan 200 jonge musici heeft Tamara Kordzadze veel ervaring gegeven en uiteindelijk geleid tot de vereniging "Unite Classics" om klassieke muziek toegankelijk te maken voor een breder, nieuw publiek met innovatieve projecten.
Tamara is onderscheiden en heeft prijzen gewonnen - waaronder 1e prijzen - bij talrijke nationale en internationale pianoconcoursen.
Tatiana Kozlova (Israël)
Voorselectie van het vergelijkend onderzoek 2024
Professor piano aan het Israëlisch conservatorium in Tel-Aviv. Artistiek directeur van "Stretto international piano competition" in Tel-Aviv. Voorheen artistiek directeur van de internationale pianowedstrijd Scherzo.
Geeft voortdurend les over de hele wereld in verschillende masterclasses: Elena Cobb Star Music Festival, Musicfest Perugia, Carmel Klavier International Piano competition.
Master in Piano Performing, Teaching and Chamber Music afgestudeerd aan de Tchaikovsky National Academy of Music in Kiev, Oekraïne.
Toercarrière: optreden op diverse internationale festivals en concoursen in Litouwen, Polen, Nederland, Griekenland en België.
Jurylid in diverse pianowedstrijden
Milana Chernyavska (Duitsland)
Voorselectie van het vergelijkend onderzoek 2024
Professor Piano aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten Graz (Oostenrijk). Wereldwijd leidt ze talrijke internationale masterclasses.
Een Duitse artieste met Oekraïense roots. Terugkijkend op haar indrukwekkende carrière heeft ze zich gevestigd als een van de meest vooraanstaande pianisten en pedagogen van onze tijd. Haar critici zijn het eens met Alfred Brendel, die schreef dat "het geluk compleet was als men luisterde naar Milana Chernyavska". Sinds 2009 is ze professor piano aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Graz, Oostenrijk.
Milana Chernyavska is een veelgevraagd docent bij internationale masterclasses en jurylid bij verschillende prestigieuze pianoconcoursen, zoals het ARD in München, het Busoni Concours, het Telekom Beethoven Concours in Bonn, het Mozart Concours in Salzburg, het Santa Cecilia in Porto Concours of de Bluethner Goldaward in Wenen.
Yurii Kot (Oekraïne)
Voorselectie van het vergelijkend onderzoek 2024
Geëerd artiest van Oekraïne, professor aan het Staats Conservatorium P.I.Tsjaikovski (nu NMAU). Ook afgestudeerd aan het NMAU, klas van professor V.Kozlov.
Prijswinnaar van talloze nationale en internationale piano- en pianoduettencompetities.
Als solist en soliste van symfonieorkesten maakte ze concerttournees in Europa, Azië en de VS, en maakte ze opnames voor tv en radio.
Naast zijn concertcarrière is Yurii Kot actief in het onderwijs aan de pianoafdeling van de Nationale P.I.Tchaikovsky Muziekuniversiteit voor de Kunsten, is hij jurylid bij vele internationale wedstrijden en geeft hij masterclasses in Servië, Japan en Oekraïne.
Laureaat van de Nationale L.Revutsky Prijs.
Herman De Vleeschhouwer (België)
Voorselectie van het vergelijkend onderzoek 2024
Voormalig directeur van de Academie voor Muziek, Theater en Dans van Sint-Niklaas (Vlaanderen); erevoorzitter van VerDi, belangenvereniging voor kunstonderwijs op beleidsniveau; voormalig docent Muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium van Gent; delegatieleider van het International Music school Seminar. Directeur van Musica Mundi School tot september 2023.